Nedávno jsem si všimla, jak moje máma vybrala z chladničky jablka a začala je čistit. Mylně jsem si myslela, že připravuje nějaký dezert, ale nakonec se ukázalo, že chystá domácí zeleninovou směs s názvem Adžika…

 

Můžete ji přidat do polévek, pokrmů z masa nebo jen zajídat spolu s chlebem. Pojďme se pustit do přípravy!

Potřebujete:

  • 5 kg rajčat
  • 1 sladkou papriku
  • 1 kg jablek
  • 1 kg mrkve
  • 100 g chilli papriček
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 g česneku
  • 200 ml 9% octa
  • 1,5 PL soli
  • 1/2 PL cukru

Postup:

Sladkou papriku si očistěte od semínek.

Mrkve a jablka zbavte slupek a nezapomeňte odstranit jadérka.

Očistěte si česnek a chilli papričky od stonků a semínek (pokud máte rádi pikantnější, nezbavujte se jejich).

V mlýnku na maso si rozemeleme rajčata, sladkou i chilli papričky, jablka a mrkve. Do této směsi přidejte i slunečnicový olej.

Výslednou směs dejte na sporák a vařte na malém plameni 2-2,5 hodiny.

Potom přidejte prolisovaný česnek, cukr, ocet a sůl. Nechte vařit ještě dalších 30 minut.

Mezitím si přichystejte umyté a sterilizované skleněné nádoby.

Ještě horkou směs začněte nalévat do skel a následně je všechny pozatvárajte. Otočte jejich věkem dolů a nechte vychladnout (Nemusíte je zabalit).

Bonusové tipy: základem směsi adžika jsou tři ingredience: čerstvé chilli papričky, česnek a sůl. Pro přípravu si zvolte štiplavější česnek s fialovým odstínem. Co se týče soli, není to zásadní, ale lepší volba bude mořská sůl.