Pivovarnictví eBook

Fatimma.cz Pivovarnictví Image

INFORMACE

Pivovarnictví je skvělá kniha. Tuto knihu napsal autor Ladislav Chládek. Přečtěte si s námi knihu Pivovarnictví na fatimma.cz

DATUM PUBLIKOVÁNÍ: 2007

NÁZEV SOUBORU: Pivovarnictví.pdf

VELIKOST SOUBORU: 2,26 MB

ISBN: 8024716169

POPIS
Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží. Zmapovány jsou počátky organizovaného vaření piva v klášterních pivovarech, zejména v Čechách, popsán vznik měšťanských pivovarů v nově zakládaných českých královských městech, činnost právovárečných měšťanů a jejich boj se šlechtou o várečné právo. Uveden je rovněž vývoj strojního zařízení pivovarů od středověkého, manuálně ovládaného pivovaru, až k současným moderním provozům a technologiím výroby našeho národního nápoje. Z obsahu1 Historie výroby piva1.1 Kdo byl Gambrinus?1.2 Historie vaření piva1.3 Historie vaření piva v Mezopotámii1.4 Pivo ve starověkém Egyptě1.5 Pivo v Indii, Číně aTibetu1.6 Pivo v Americe1.7 Pivo ve starověké Palestině1.8 Pivo v antickém Řecku a Římě, starověcí Germáni, Galové, Keltové a Slované1.9 Pivo ve středověké Evropě1.10 Pivo v Čechách1.10.1 Mílové právo1.10.2 Svatováclavská smlouva a propinační právo1.10.3 Založení Měšťanského pivovaru v Plzni roku 18391.10.4 Pivovarství v Českých Budějovicích1.10.5 Ledování1.10.6 První světová válka1.10.7 Období mezi světovými válkami1.10.8 Druhá světová válka1.10.9 Období mezi lety 1945-19891.10.10 Období po roce 19892 Výroba piva a potřebné suroviny2.1 Co je pivo?2.2 Extrakt původní mladiny a stupňovitost piva (obsah alkoholu)2.3 Technologický postup výroby piva2.3.1 Šrotování2.3.2 Vystírání a rmutování2.3.3 Scezování sladiny2.3.4 Výroba mladiny2.3.5 Chlazení mladiny a separace hrubých kalů2.3.6 Hlavní kvašení mladiny2.3.7 Sudování a ležení (dokvášení) piva2.3.8 Filtrace2.4 Suroviny pro výrobu piva2.4.1 Voda2.4.2 Chmel a chmelové výrobky2.4.3 Slad2.4.4 Pivovarské kvasnice3 Vývoj strojního zařízení pivovaru3.1 Starověké pivovary3.1.1 Starověké pivovary v Mezopotámii3.1.2 Starověké pivovary v Egyptě3.2 Středověké pivovary v Evropě3.3 Novověké pivovary 3.3.1 Zavádění parního stroje do pivovarů3.3.2 Vynález strojního chlazení3.3.3 Vynález mikroskopu, Louis Pasteur 3.4 Vývoj strojního zařízení v pivovaru3.4.1 Vývoj strojního zařízení na příjem, skladování, čištění, vážení a šrotování sladu3.4.2 Čištění sladu 3.4.3 Odvažování sladu na várku3.4.4 Vývoj strojního zařízení pro mletí sladu3.5 Varna3.5.1 Klasická varna3.5.2 Spádová varna3.5.3 Hydrovarna3.5.4 Popis jednotlivých nádob varny3.6 Strojní zařízení pro separaci hrubých kalů, pro chlazení a provzdušňování mladiny3.6.1 Chladicí stoky3.6.2 Vířivá káď3.6.3 Chladicí a usazovací kádě3.6.4 Sprchové chladiče3.6.5 Skříňové chladiče3.6.6 Protiproudé trubkové chladiče3.6.7 Deskové výměníky3.7 Hlavní kvašení mladiny3.7.1 Kvasné kádě3.7.2 Cylindricko-kónické tanky pro hlavní kvašení3.7.3 Bioreaktory na imobilizované kvasinky3.7.4 Kvasničné hospodářství3.7.5 Propagační stanice3.8 Ležení a dokvašování piva3.8.1 Ležácké sudy3.8.2 Ležácké tanky3.8.3 Nathanův způsob kvašení3.8.4 Cylindricko-kónické tanky pro ležení piva3.8.5 Velkoobjemové tanky pro ležení piva3.8.6 Směšovač piva (kozlík)3.9 Filtrace piva3.9.1 Miskový (masový) filtr3.9.2 Naplavovací svíčkový filtr3.9.3 Naplavovací sítový filtr3.9.4 Deskový filtr3.9.5 Membránová zařízení3.9.6 Přetlačné tanky3.9.7 Zvyšování životnosti piva3.9.8 Další strojní zařízení na úpravu piva3.10 Plnění piva do láhví 3.10.1 Složení lahvárenské linky na mytí a plnění skleněných láhví3.10.2 Plnění piva do nápojových plechovek3.10.3 Plnění piva do plastových láhví3.11 Vývoj sudů a strojního zařízení pro jejich mytí a plnění piva3.11.1 Vývoj sudů3.11.2 Mytí a plnění sudů3.12 Sanitace v pivovaru3.12.1 CIP-sanitace a CIP-stanice (sanitační stanice)4 Restaurační pivovary 5 Pivovarské odborné školy, výzkumné ústavy a časopisy v českých zemích5.1 Učení a školy5.2 Pivovarské výzkumné ústavy5.3 Pivovarské časopisy 6 Nejznámější osobnosti, které ovlivnily historii nejen českého pivovarství7 Druhy piv7.1 Druhy piv v České republice podle současné legislativy7.2 Druhy piv ve světě8 Pivovarnické cechy, spolky a společnosti9 Pivovarské pověry, zaklínadla a přísloví10 Staré pivovarské míry a váhy11 Literatura Jmenný rejstříkVěcný rejstřík
STÁHNOUT ČÍST
VOŠ, SPŠ a SOŠ
Pivovarnictví Prodej skončil. 5,0 Hodnotil 1 uživatel 5 1x. 4 0x. 3 0x. 2 0x. 1 0x. 100 % zákazníků doporučuje. Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží.
České pivovarnictví zažívá zlatou dobu. Studovat na sládka ...
Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží.
SOUVISEJÍCÍ KNIHY